2015-04-04

Den är klar och invigd. Rökte en laxsida och ett stycke karré och det gick kanon. Temperaturen gick att få i balans ganska enkelt och efter 4 timmar hade vi en kanonmidda må jag säga.  Laxen körde jag bara någon timma och den fick en bra konsistens och smaken.. ja helt fantastisk.

Och ja här kommer då de sista bilderna för denna gång i detta projekt, Grölen är färdig.

 

 

 

 

 

 

 

Boosterdos med enris och mottryck i skortstenen.

 

Mumsfillibabba!

 

2015-03-29

Nu så, nu är den klar. Jag har lite målning på underredet kvar men annars så skall den bara eldas ur en gång till för att få färgen att härda, men vackrare än så här blir den inte. Ocklahoma smoker, BBQ smoker, eller som Heidi kallade den Grölen kommer att testas fullt ut nästa helg. Ser fram emot det, att lära sig hur den fungerar, hur man skall styra röken och lägen på ventilerna. Spännande. J

 

 

Brännkammaren med galler för direkt grillning.

 

Kammaren för indirekt grillning, fungerar också som direkt grill om man lägger kolen på galler i botten på den.

 

Gallren går att dra ut i bägge kammarna, det sitter en liten låsning i kanten så att man kan jobba på gallret utanför kammaren.

 

I rökugnen ligger två galler. Dessa kan tas ur om man vill hänga korv exempelvis.

 

Jag valde tre termometrar i det hela, kanske lite overkill, men jag fick ju 10 från Kinaland så varför inte. J

 

Bara att vänta till nästa helg då…. hmmm

 

 

 

 

 

2015-03-22

Jahapp, så gick det med det. Näästan färdig, fick bryta i dag för en liten flisa från kapningen letade sig in innanför glasögonen och gav mig lite bekymmer. Fick åka till Kungälvs sjukhs först och sen en tur ner till Mölndals sjukhus för att få ut böset ur ögat, men nu är det borta. Har dock bara ett användbart öga för tillfället. Jag har dock jobbat en del med grillen och har nu bara drygt 2-3 timmars jobb kvar med mastodonten.

Så här ser den ut efter helgens kapande, svetsande och slipande.

 

Galler i rökugnen, det var när jag kapade dessa som flisan letade sig upp i ögat.

 

Utdragbara grillgaller i båda kammarna. Indirekt utdragen..

 

..och gallret för direkt grillning.

 

På brännkammarens lock syns de bandjärn som skall monteras på de större luckorna också, det är väl det största jobbet som är kvar. Och handtagen förstås.

 

 

 

2015-03-16

Långhelgen i Stugan är över och nu har jag kommit en bit med grillen. Hann inte riktig klart, gasen tog slut igen, svetstråden tog slut och jag tog slut till slut också. Jag gjorde misstaget att lägga eländet ner när jag skulle svetsa en skarv under och det gör jag inte om, den är tung och otymplig, men jävligt fräck.

 

Det blir många bilder men det brukar ju inte göra så mycket. Här har brännkammaren kommit på plats.

 

Gångjärnen påsvetsade och luckorna markerade

 

Rökugnen får också ett par gångjärn.

 

Luckorna uppkapade och det fungerade fint. Lite riktning efter eldningen kommer dock att behövas för att få det riktigt tätt.

 

Här står den laddad med 10 kg briketter, men jag vågade inte tända. Det var vindstilla och den röken vill inte jag ha i mig.

 

Morgonen efter, så vacker..:-) och nu är det dags. Lite vind men det räcker.

 

Rök en hel del i början men den mesta röken hittade rätt väg.

 

Nu är den riktigt varm, ingen rök, bara luktar illa, precis som det skall vara.

 

Innuti brännkammaren.

Grillen fick stå och den var inte kall ens på kvällen, trots att jag tände på morgonen. Nu får den vänta till nästa tillfälle. Jag skall fixa gas, ny tråd och färg och sen får vi ta slutputsen på den en annan helg. Det skall ju till lite grillgaller handtag och lite annat skoj.

 

Fick lite tid över för att köra igång båtmotorn också. Startade som en klocka, även om ett stift satt löst….

 

2015-03-10

Tiden går och det händer alltid lite. Tänkte jag skulle skriva en liten rad om mitt nuvarande projekt och lägga upp lite bilder. Jag har haft en önskan att ha en rök både länge och väl och jag har tidigare byggt en provisorisk historia som fungerade men hade sina brister. När man surfar runt lite finns det massor av varianter man kan välja att tillverka om man nu skulle vilja göra en rök, men jag fastnade för en speciell typ och har valt att gå lite längre och kombinera röken med en grill för direkt och indirekt grillning också. Om man googlar på Oklahoma smoker så får man fram lite varianter på den jag håller på att sätta ihop. Den har en brännkammare/direkt grillning, en kammare för indirekt grillning och en del för rökning. Det har varit en resa att samla ihop alla delar till den, hydrofortankar köptes på blocket och jag var runt halva Västsverige för att hämta. 2 st söder om Göteborg och en uppe i Vänersborg. Plåten och annat material köptes i Göteborg på GHS. Här kommer lite bilder på bygget.

 

Första delen på bygget var att kapa upp tankarna på lämpligt sätt. Detta var den skarv som ar besvärligast och jag fick till den med lite tips från en kompis om hus man skulle göra, det var att malla rita och kapa efter bästa förmåga. Nu står den ju 180garder fel men ni ser snart.

 

Lite glapp blev det i skarven men full ok att svetsa med MIG:en.

 

Införskaffat material, tankar, plåt, bandjärn, rör i olika dimensioner, stångstål och sträckmetall.

 

 

Hjulen tillverkades genom att kapa av 80mm av plåten så man fick två remsor en meter långa. Dessa fick jag smida ihop och svetsa till en skarv på. Därefter kapade jag upp stångstålet, och röret som skulle användas till nav. Dessa svetsades ihop till kompletta hjul.

 

 

Jag hade lite material från tidigare projekt så detta användes till själva underredet och detta är resultatet.

 

 

Ytterligare plåt utskuren. Gaveln mellan brännkammaren och själva grillen, samt luckan till brännkammaren.

 

 

Här har tank 1 och 2 monterats på underredet.

 

 

Detta är en bild på de gångjärn jag gjort samt lite annat smått och gott som kommer att behövas. Gångjärnen har tre syften, 1 som gångjärn, 2 som utsmycknad och 3 som stabilisator för de uppkapade plåtarna. När man kapar i rund ting som dessa har plåten en vilja att räta på sig och det hoppas jag att förhindra genom att svetsa fast gångjärnen innan jag kapar upp hela luckan. Tjuren är en liten utsmyckning som skall sitta uppe på toppen av skorstenen. Men det tar tid det här, jag hoppas att jag under kommande helg blir så pass färdig att jag kan elda på ordentligt i den för att bränna bort det yttre skiktet på hydroforerna. Tempen som kommer att användas kommer att bli….hög, för att få bor så mycket bimetall som möjligt. Efter denna eldning kommer den aldrig att komma upp i samma temperatur. 4 påsar grillbriketter och lite ved skall göra jobbet, men vi får se hur det kommer att bli. Bilder kommer senare.