Växthus under 2018 & 2019

 

Nu har jag suttit och lurat i vinter på vad det är vi behöver och hur vi skall få till det och nu är det nog färdigplanerat. Det blir ett annorlunda växthus, givetvis, med lite teknik och lite speciallösningar här o där. Det blir ett hus som är strax under 25m2 och som skall bli självförsörjande på värme och vatten. Det blir en solpanel modell större som skall ladda ett batteri, en solfångare för uppvärmning av vatten, en slinga i golvet för värmen i huset, belysning, ventilation, fläktar och cirkulationspumpar med mera. Under förra året började inköpen för växthuset, dörren, glasen och kanalplasttak är inköpt och ligger där och väntar. Det är också dessa delar som varit en del i planerandet med tanke på storlek osv. Jag satt en del kvällar och gjorde ritningar på bygget för att jag trodde att jag skulle behöva lämna in bygganmälan för bygget men när jag var nästan klar kollade jag med kommunen för säkerhets skull och…nej, det behövdes inte, så det var bara att dra igång. Började då med att röja en del av tomten för att få ett bra solläge så det blev till att ta ner några träd som stod i vägen. Fick ta ner ett träd på granntomten också för att det lutade illa över det område där vi tänker bygga, med hans tillåtelse så klart. Veden fick jag behålla. Det blir mycket att ta hand om, med två stora granar och en stor björk samt en massa andra mindre träd, och det tar tiiiid. Himla jobbigt, men så är det, bara att bita tag i eländet. Ett par helger har det tagit och jag har tom hunnit ta upp en rot som stod inom området för grunden men så kom tjälen tillbaka så nu blir det att vänta tills snön och tjälen är borta igen. En rot kvar, sen skall det grävas, grävas och åter grävas. Det är ingen plan liten gräsmatta det handlar om utan huset skall stå mellan två bergsryggar med ett ca 1m dike emellan. Tanken är att gräva ur och se hur man kan göra för att få till en vettig grund, har några idéer men vi får se. Här kommer några bilder på hur det ser ut i dagsläget.

 

Resterna av trädfällningen

 

Vedtransport

20180114_102715

 

Riset som gick att elda eldades och en del flisades. Granen däremot… får ligga en sommar så får vi se till hösten vad man kan göra av det.

20180113_143706

 

Kapade träd ger ved.

20180114_110619

 

 

Här är en första utstakning av grunden. Men fel, måste vrida den mer mot söder för att få ännu bättre ljus.

Här ser man det två ilskna rötterna också som skall upp.

20180128_141609

 

 

20180128_141633

 

 

Nästa helg..tjäle. Men en fick jag upp, bara detta elände kvar. Men det är inte kul att jobab med sånt här i -5 grader.

20180204_100612

 

Del 2 fortsättningen

 

Men.. tiderna förändras. Nu tar vi det steg för steg.

Roten fick ge sig till slut men jag fick ta ATV:n till hjälp för att rulla undan den.

 

Och den ser ju inte så stor ut men det var den och tung.

 

Nu var det dags att börja gräva ur för grunden. Och givetvis fanns det ett par bumlingar liggande just där grunden skulle stå. En av dem sköt jag till sida och där samlade jag även annan sten för en stenkista som skall användas för avloppet från växthuset. De andra, fick jag vacker dra ur gropen och det är tur att man har en ATV med vinsch. Den tyngsta fick jag dra upp med hjälp av en släde, den var för tung för att dra med vinschen direkt men det gick bra det med. Kunde vikingarna så…

Gr

 

Nu är det inte mycket grävande kvar.

 

Nu så. Det blev rätt bra. Ett hörne där berget går upp i dagen och som blir svårt att mura på, så där blir det att gjuta en klack. Avloppet nerlagt till stenkistan där även markduk ligger för att förhindra jord att komma ner och täta igen. Murblocken står redo för murning, men först måste botten fixas.

 

Första leveransen med byggmaterial dök upp. Detta var mestadels det som behövs för grund och stomme. Murblock, isolering och sten för golvet. Och regelvirket förstås.

F

 

Det är en bit att transportera allt material från andra sidan huset och upp till platsen för bygget så det blir ett jädra kånkande. Nä, en hel del kunde jag köra upp med ATV:n o kärran.

 

Stenkistan klar. Fylld med sten och täckt med jord.Det syns kanske inte men den sträcker sig 1,5m från stenarna som syns i bild.

 

Nästa steg, markduk och singel för att få en ren grund och ett stabilt underlag för kommande murning.

 

Fick hyra en padda för att trycka till det lite och så la jag ut de första murblocken. Lite justering på dessa så att man kunde mura mellan berget och stenen.

 

Berget i dagen. Nu kan man ju tänka att jag kommer att få berget in i växthuset, men vänta bara. J

 

I hörnet gjöt jag upp en klack mot berget som jag skall mura mot i nästa steg.

 

Nu händer det grejer, isolering utlagd och armeringsnät för fixering av PEM-slang. Det jag skall göra här är köra varmvatten genom slangen för att få lite värme i växthuset under tidig vår. Kanske man kan sätta ut plantorna lite tidigare på detta sätt. Över detta lägger jag 0-18 sand i nästa skikt som täcker allt i rörväg o isolering.

 

Klart för murning. Armering läggs mellan varje skikt under murningen.

 

Fina dagar för murning i våras.

 

Det skall sägas att bruket köptes intebyggmax, den cement dom har är inget att ha. Det blev Weber och Finja. Och en sak, jag är inte bra på att beräkna förbrukning. Vet inte hur många vändor jag tog extra för murning och putsning, men de kände igen mig på Bolist när jag dök upp. J Nackdelen dock med cement är att man måste förbruka cement inom ett år annars blir den dålig, så det är bra att inte handla på sig för mycket.

 

Putsning i stekande sol kanske inte är det bästa, men täckning och frekvent vattnande så…

 

Grunden putsad och målad.

 

Och såhär såg det ut precis innan semestern började och det var planen det.

 

 

Först dagen på semestern. Dags för stenläggning och vad händer? Jo, gummiklubban missade stenen och träffade min tumme. Det fick jag en vacker tumme av. Nageln ser fortfarande inte klok ut. J

Skall sägas att jag missade en gång till nån timma efter den första träffen, men sen gick det bra.

Det som skiljer denna bild från tidigare är att det nu också ligger ett lager sättsand på golvet och det är avvägt mot golvbrunen för att vatten skall rinna åt rätt håll. Ca 2cm lutning /m.

 

När golvet var lagt täcktes det med en fin sand för att fylla upp springor och stabilisera stenarna. Sen var det dags att börja tillverka takstolar. Det är lite olika dimensioner eftersom längden till baksida och framsida skiljer en del. Tanken är att framsidan, mot solen skall ha så stort ljusgenomsläpp som möjligt genom det kommande kanalplasttaket. Fick göra såhär eftersom jag inte har någon slät yta att spika på någon annanstans och det funkade fint. De blev raka och framförallt lika sinns emellan.

 

Här står de redo. Liite för tunga för mig själv att släpa upp på taket så här fick jag lite hjälp av sonen. Det gamla familjetältet fick verka som regnskydd men det regnade aldrig denna sommar så det blev mer ett solskydd än något annat.

 

Väggar byggdes på plats.

 

Och här var stommen rest o färdig. Nu har jag placerat en tank inne i växthuset som skall användas till värme o vatten framigenom.

O

 

Råspont på takets baksida

 

Och täckt med plast. De hotade med regn, men det kom inget.

 

Kanalplasttaket, ett 16mm tak som var hyfsat enkelt att montera. Den vänstra delen skall det vara plåt på så där är det råspont. Skälet till det är att det skall sitta en solcell däruppe senare för strömförsörjningen till växthuset.

 

Takpapp och läkt enligt alla regler.

 

Och så kom plåten upp på taket och huset täcktes av vindpapp och spikläkt.

 

Baksidan

 

Insidan får vänta.

 

Och nu till all panel. Olja, grunda, måla och sen om igen. Blä, tråkjobb, men det blir fint när det blir färdigt. Musstopp sitter i underkant också.

 

Fönster insatta, hängrännor uppe och panelen på plats. Det börjar likna något

 

Skjutfönster på gavlarna och dörren monterad och det var såhär det såg ut när min ”semester” var slut. Dagarna med 32 grader i skuggan och jag stod i solen och jobbade glömmer man inte. Det gick mycket vatten och annat läskande, men det va inte illa, jag längtar till nästa sommar. J

 

Jobbet fortsätter. I gavlarnas övre del skall det finna ventilationsluckor men de skall jag göra nästa år. Hade först tänkt att använda ytterpanel men inser att det blir för klumpigt så det blir att hitta på något till våren. Nu täcks de bara med luckor för att fixas senare.

 

Luckan i väggen bak är till för en kommande ventilationsfläkt. Har i dagsläget konstaterat att det kommer att behövas. Hade en vecka i oktober 37 grader inne i huset. Svettigt värre.

 

Färdigt på utsidan för i år.

 

Insidan fanns dock lite att göra. Taket skall isoleras så board fick monteras för ventilation mot yttertaket.

 

På den långa delen också.

 

Och så var isoleringen på plats och plastad. 95mm i alla utrymmen. Spikläkten kom också upp i taket.

 

Råsponten monterad i tak och på väggar med fönsterbleck i botten. Detta för att samla upp eventuellt vatten som kommer på väggarna och leda det mot golvet så det inte rinner bakvägen in mot väggen.

 

Det börjar bli mörkt på kvällarna så för att förlänga dagarna lite satte jag upp en lysrörsarmatur. Icke fast installation såklart.

20181102_180129

 

 

Givetvis tar materialet slut så det blir att proviantera mer. 6 längder spåntat sen är det klart.

20181102_175955

 

 

Och efter en tur till Bolist fick jag så det räckte till det sista.

20181104_104433

 

Listning kommer härnäst och en del fodring runt fönster sen är det dags för målning.

20181104_104414

 

2019-03-10

Det var ett tag sedan jag uppdaterade här och det har hänt en del så jag tänkte det var dags att lägga upp lite fler bilder.

Målat vitt överallt för att fånga så mycket ljus som möjligt. Kan säga att det är effektivt. Så fort solen är uppe så bländas man därinne. Det verkar bli bra men vi får väl se vad växterna säger.

 

 

Vattentanken är nu kopplad mot hängrännorna. Så fort det regnar rinner vattnet ner i den svarta tanken och när den är full så bräddar det ut på baksidan växthuset. Nu är det dock så kallt ute så jag får vänta med att samla vatten tills det blir lite varmare. Vill ju inte att det skall frysa till så ventilen eller något annat skadas. Hade jag haft igång solvärmen så kanske men inte ännu. Väntar till april innan jag börjar samla vatten.

 

”Filter” på inkommande vatten. J Ett par strumpor duger ett tag.

Rörstumparna som sticker upp på var sida om tanken är till för den kommande golvvärmen.

 

Om det är skitväder ute, vilket det ofta är på helgerna numer.. så kan man pyssla i källaren istället. Detta skall bli en solfångare för varmvatten. Det skall cirkulera en liten vätskeström genom denna och in i den svarta tanken på insidan växthuset. Här är den dock inte färdig ännu. Det skall på plast och mer plank och så målning förstås.

 

Snickrade ihop ett planteringsbord. Skall sätta upp lite hyllor också i den hörnan senare.

 

Nu börjar det intressanta, bevattningen av växterna. Hemma så gror plantorna och det börjar bli lite bråttom att få upp allt som behövs. Det mest basala är vattnet och det är på detta vis jag tänkt sköta bevattningen. Det är markavloppsrör 160mm med borrade hål uppepå. Rören ligger hyfsat rakt mot varandra så fyller man i ena änden så fylls det jämt upp i alla delar.

 

Var bara tvungen att lägga upp denna. Mars 2019, Vackert va? Det är ca 20 grader inne i växthuset utan värmare. Varmt o gott.

 

Nu börjar det ta form. Bänkarna där krukorna skall stå på gjordes av gammal panel jag hade liggande. Antar att det blir ganska utsatt så man behöver ju inte ta det bästa. Sen är det ju bra att testa om nu något inte skulle fungera som tänkt.

 

Ett första skott på de nya krukorna. Hinkar som jag sågar upp ett hål i botten på och trär ett 75mm PP-rör ner i. Detta rör går ner i det orange röret som skall vara fyllt med vatten. Lägger man sedan en liten bit markduk i det grå röret och fyller med jord kommer vattnet att söka sig uppåt i krukan och vips så har man en automatisk bevattning. Jag skall ha med ett par bilder på detta senare när det är dags att plantera.

Principen är densamma som jag hade i mina självvattnande murarbaljor i mitt gamla växthus så jag hoppas att det fungerar här också.

  

 

Och för den som är nyfiken på murarbaljorna så finns det en liten film på youtube. : https://www.youtube.com/watch?v=-oVtiliHAsI&t=41s

 

Och det var så långt jag hunnit idag.

 

2019-03-18

En liten uppdatering.

Nu är hinkarna klara. Gjorde en liten justering i designen, flikarna på kapillärröret skall stoppa röret från att glida ur om man vill lyfta på hinken. Det blev 37 hinkar att plantera i och nu börjar det närma sig.

 

Kapillärröret kommer att gå ner i botten på 160-röret och förhoppningen är att detta räcker för att få upp vätska till växten i hinken.

 

Nästa steg blir att rensa ur tanken och lösa automatfyllningen av vatten. Jag siktar på att få igång bevattningen den 1:a helgen i april även om det finns risk för frost. Får köra med en värmefläkt som backup om det skulle bli för kallt. Jag kommer nog inte att hinna få igång centralvärmen till dess men det får bli nästa steg i jobbet. Solcell, solpanel, pumpar och el skall igång asap.

 

2019-03-24

Ytterligare en halv helg passerat. Fick göra en insats på jobbet i helgen så jag missade lördagen i stugan, men det är bara att ta igen den förlorade tiden så snart man kan. Lite har jag hunnit med däruppe och här är ett par bilder.

 

Automatbevattning är nu möjlig. Inte kopplad mot 12V-nätet ännu men väl mot ett eget batteri och det tror jag kommer funka alldeles utmärkt till resten är igång. En dränkbar pump är nerstoppad i det grå röret och går ner till botten av tanken. Inuti tanken finns en flottörbrytare som kommer att bryta pumpen så att den inte går torr om nu nivån skulle bli låg i tanken. Och varför jag har en transparant slang ur tanken och en grön ner i röret, tja, det kan du ju fundera på. J

 

I bevattningsröret sitter en flottörbrytare till som talar om när det är låg nivå i rören och när pumpen skall starta. Nu är det så låg nivå i tanken så att jag har valt att inte sätta på detta ännu, men jag har provat det och det funkar som tänkt. Inte ofta man hoppas på regn men nu gör jag faktiskt det.

 

Solpanelen uppskruvad. Denna skall ge värme till vattnet i tanken på insidan.

 

Och här sitter pumparna som skall transportera vätska genom solpanelen och genom den slang som ligger i golvet. Pumparna får inte gå torrt och det är därför jag har skruvat upp små dunkar ovanför pumparna. Det blir en form av buffert som man kan fylla på om det nu skulle sina i systemen. Det är en del rör och slangar kvar att montera här men det blir till att fixa nästa helg.

 

 

2019-03-31

Nu börjar det närma sig avslut i växthuset, vad det gäller byggande i alla fall.

 

Sista rören och slangarna dragna och systemen är nu fyllda med froskskyddsvätska. Elen är framdragen nästan överallt. Det är en del kvar till ventilationsfläkten men jag hade inte rätt typ av kabel så det får jag ta lite senare. Allt går på 12V så jag är nyfiken på hur det hela kommer att fungera med tiden

 

Tidsautomatik på pumparna, en går till solpanelen och är igång ca 5 timmar på dan och den andra går till golvvärmen och den går några timmar på natten.

Grön i fin vätska, det är polypropylenglykol klarar ner till ca -30 och som inte ställer till något i naturen om den skulle läcka ut

 

Solcellen uppsatt på taket och ja den ser lite sne ut men det är tanken. Huset står inte 100% i söderläge så att luta panelen lite blev kompromissen. Och ser man på, det är tydligen någon inne i växthuset och planterar. Det är premiären det. J

 

Sol ute och då ger panelen bra med kräm.

 

Alla hinkar utställda och är redo för växterna. Bitarna av duk som ligger i hinkarna är det som skall ner i rören i hinkarna och som skall fyllas med jord.

 

 

Ett par speglar för reflektion av ljus. Ger kanske inte så mycket men det ser lite fräckt ut tycker jag.

 

Vattentanken i hörnet är fylld med vatten, men det var kallt vatten som jag pumpade in från en brunn som ligger i närheten så jag har fortfarande en liten backup med värmefläkten om det nu skulle bli frost. Men förmodligen plockar jag ut den nästa helg. Sista mätningen av vattnet gav 14 grader. Blir intressant att se vad det är nästa helg.

 

Det enda som är kvar egentligen är fläkten som skall in i det fyrkantiga området. Den kommer att blir temperaturstyrd via en liten mojäng som kommer att sitta i lådan bakom lampan i taket.

 

2019-04-14

Jahapp, då blir det de sista bilderna på växthuset här då. Nu är allt uppe och den här lilla Chilin hade klarat veckan som gått trots -8 på utsidan. Inne hade det varit 3 grader men det klarade plantan av. Detta var den första av plantorna som skall planteras, en Chilipeppar, fröet kom från en Chili jag köpt inne Färgelanda.

 

Fläkten var inte riktigt färdig här, men åtminstone på plats. Idag är det elektriska kopplat och nu startar den efter en stund när ventilationsfönstren öppnar sig med hjälp av en liten brytare.

 

En liten studie i hur jag löser bevattningen kapillärt. Ta väv mot en ölburk och trä sedan plaströret över. Burken passar perfekt i ett 75mm PVC-rör.

Tryck ner röret i hinken när hinken står på sin plats över hålet i fyllningsröret. (Syns inte på bild men..)

 

Ta bort burken och fyll på med jord. Packa ordentligt.

 

 

Helgen 2019-04-14 planterades de flesta växterna ut i växthuset. Tomatkrokar monterades för de plantor som kommer att behöva stadgas upp. Och några tält blev det för kålen. Hoppas det räcker för att hålla Kålfjärilen på avstånd. På väggen till vänster ser ni en filt som är uppsatt över fläkten. Den skall fungera som ett kallrasskydd och när fläkten går lyfts denna upp och kall luft tränger in. På utsidan sitter en liten historia som håller vatten och insekter ute.

 

Många tomatkrokar blev det. Nu är det bara att luta sig bakåt och tålmodigt vänta på resultatet.

(Nästan, har ett par plantor till att sätta men de behöver växa till sig lite först)

 

 

Från och med nu är det mer odling än växthus så nu avslutar jag denna sida i väntan på nästa projekt och ny sida J

********************************************************************************