Symaskiner, ja, jag har en skum förbindelse där..  nej inte så att jag kan sy så bra, men jag tycker det är kul. Jag har provat ett antal symaskiner under ett par år och har till slut kommit fram till vad det är jag vill ha. Man lever bara en gång så va fn..

 

Det hela började med att jag köpte en båt. J En styrpulpet som inte hade något kapell och som jag tänkt, ha den stående på en kärra, utan kapell kommer den snart att vara full av både skit o vatten så ett hamnkapell skulle jag behöva. Sagt och gjort, jag började läsa lite på nätet hur man skall bära sig åt och det fanns en firma i Stockholm, Frewi, som rekommenderade en maskin, en Singer 4423 för att sy kapell med.

Nu köpte jag inte maskinen där, utan på ett annat ställe där priset låg några hundralappar under Frewi. Sagt och gjort, jag köpte kapellväv på Frewi och började sy och det tog inte lång tid förrän strulet började. Maskinen klarade inte av att sy i kapellväven från Frewi. Den var för grov för den maskinen. Jag tog kontakt med dem och fick en del tips så jag fick till slut ihop kapellet.

Men jag var långt ifrån nöjd med den maskinen, så jag sålde den.

Här kommer en go historia, jag surfade runt på nätet efter maskiner att sy kapell med och hittade en maskin som såg intressant ut, en Sailrite som hade allt som jag tyckte då.

Men att köpa från hemlandet, där de kom ifrån var alldeles för dyrt för mig i detta läge, med moms och tullavgifter skulle det landa på över 10-papp så jag tog reda på att de tillverkade sina maskiner i Kina och sökte efter någon som sålde denna maskin direkt från Kina och ja det gick ju bra. För att göra en lång historia kort så blev jag lurad av en mörk man från Laos Negeria som blåste mig på några tusen och någon maskin fick jag aldrig. Bittert. Nåväl, nya tag så jag höll mig i moder Svea och köpte min första industrisymaskin. En Husqvarna från 40-50-talet, en 3-fas maskin som hämtades nere i Laholm.

 

Testade att sy lite på den, inget riktigt projekt men var ändå inte nöjd, så jag fortsatte att leta efter en maskin som skulle ha lite mer av det jag ville ha.

Efter en tid hittade jag en bra maskin, En Juki-555-4 med automatisk trådklipp, nålposition och en del annat tjusigt. Tidigare ägaren var en tjej nere i Lyckorna som gått en designutbildning men kommit på andra tankar så maskinen hade blivit stående och nu skulle hon ut och resa och behövde pengar. Jäkligt bra maskin men… trådklippen bråkade, den sydde bara 4mm stygn och jag var till slut inte riktigt nöjd med den heller.

20160618_112507

En annan sak som jag saknade var en matning som verkligen kunde dra tyget under symaskinsfoten så man slapp problem när man matar stora stycken av tyg. Jag höll ögonen öppna och fick till slut syn på en annons. Det var en dam utanför Anderstorp som hade en Pfaff till övers. Ja till övers, för hon hade flera maskiner. Hon hade jobbat som chef inne i Borås, på en konfektionsfabrik och när denna lades ner fick hon ta med sig några maskiner men nu var hon för gammal för att hålla på så hon ville bli av med dem. Den maskin jag köpte hade den matning som jag var ute efter, walking foot eller övermatning om man så vill och en perfekt maskin för sömnad av kapell. En Pfaff 545.

20160811_184740

Jag sydde några projekt med denna, ett vindskydd till en balkong och fixade ett kapell för en kompis. Han behövde testa att höja och ändra formen på ett befintligt kapell, en resa som jag inte gärna gör igen. Mycket jobb med det.

Tanken är att han skall sy ett nytt nästa år men ville känna på vad det var som behövdes. Han sa sig vara nöjd, men med lite andra förutsättningar hade jag kunnat göra ett bättre jobb.

 

Men… jag saknade trådklippen på Pfaffen och maskinen var gammal, lite obalans och lite skraltig, men ändå en rätt bra maskin. Det jag egentligen skulle vilja ha är en kombination av Jukin och Pfaff:en.

Under sommaren 2016 så råkade jag på en annan maskin, en som de sålde alldeles för billigt så den köpte jag och testade lite och bara sålde vidare och tjänade en liten hacka.

2663350859

 

Men, man lever bara en gång så varför inte. Nu har jag nu sålt både Juki:n och Pfaff:en och det blev en liten vinst även på dessa maskiner så nu är en ny beställd, en spillrans ny industrisymaskin från England. En nervös affär eftersom jag blivit lurad en gång tidigare när jag gjorde en beställning på nätet men jag har varit i kontakt med företaget och de verkar seriösa. Vi får väl se om den kommer som tänkt, måndagen den 30 augusti.

 

Det är en Kinesmaskin som skall vara bra om man läser vad folk tycker. Jag hade tänk satsa på en ny Juki men de har många negativa kommentarer på sina nya maskiner, folk är inte nöjda och maskinerna strular. Framförallt är det undertråden som trasslar och beter sig så det verkar som om de har ett problem med det tekniska i maskinen. Den maskin jag beställt har ett hyfsat pris i utlandet men är mucho dyr här i Sverige (20+). Ingen elektronik utan bara rent mekanisk, det gillar vi, J

Maskinen är en 220-v maskin med trådklipp, walking foot, nålpositionering, knälyft och syr stygn upp till 8mm. Bord ingår givetvis. Hoppas nu bara att den kommer i överenskommen tid.

 

Och hoppas skall man inte göra. Trots löften o mailväxling med firman så blev det inte som utlovat, MEN, den kom till slut. Nu sitter jag här med ett par kartonger och funderar på om jag skall försöka mig på att sätta ihop den eller avvakta lite och bara njuta av att jag har den.

 

 

2017-05-11

 

Det var då det. Nu har jag sytt en del på maskinen och jag är supernöjd. Har gjort ett extra stort sybord för att få plats med de stora tygerna som funkar bra.

 

20170407_172912

 

20170407_184303_001

 

2018-11-12

Det här med symaskiner, ja det tar inte slut. Idag har vi totalt 5 symaskiner under vårt tak vara 2 är antika utställningsexemplar.

1 Global industrisymaskin

1 Husqvarna Viking hushållsmaskin

1 Husqvarna automatic Äldre stark hushållsmaskin

1 Bernina hushållsmaskin

1 Dresdensia (Antik)

1 Wilcox & Gibbs (Antik)