Kapell 1

 

När man skaffat sig en maskin så är det inga problem att hitta objekt att jobba med. Här har jag ett par som jag jobbar med och där jag skall visa lite hur jag gjort. Det första är till en segelbåt och har inga fasta infästningar i kanterna utan bara öljetter som man använder olika band till att fästa mot båten. Det förenklar en del. När jag först la ut det på golvet i mitt garage såg det ut som om det var 5 bitar som skulle sammanfogas, men det var det inte. Lite närmare granskning visade att det är tre delar

 

 

Såhär var grunddelningen av tyget. Vilket gjorde det betydligt enklare att sy in alla dragkedjor.

 

Jag tog mängder av bilder för att ha en möjlighet att gå tillbaka om det skulle behövas.

 

Dragkedja, skydd, hörne, rörtub, band….mycke prylar på ett spett…

 

Bilderna var också bra för att ha koll på hur vikningen av tygerna skall göras. Detta kapell var ganska enkelt uppbyggt när man väl kom underfund med hur de gjort från början.

 

Motsvarande sida lika..?  Nix självklart inte..

 

Numreringen av styckena som sedan skall överföras till det nya tyget. Markeringar var första söm skall göras osv.

 

Ganska lika från andra sidan. Och med dessa sömmar inser man att fönstret skall monteras efter det att alla stycken satts ihop.

 

Alla delarna klipptes isär och en av dem fördes över på papper för att den var inte komplett när jag klippt isär den. En ruta var trasig så jag kunde inte använda tyget som mall. Men jag använde golvskyddspapper för den biten och det funkade fint.

Sedan var det bara att lägga ut del för del på tyget och börja rita o klippa. Enbart sömsmån som extra tillägg och förhoppningen är att det skall bli bra eftersom infästningarna är så flexibla på detta kapell.

 

Här är bakstycket som jag använde som användes som mall och för att markera fönster och dragkedjor.

 

Ett par bilder på arbetsplatsen. Är man amatör får man försöka få till det själv. Jag köpte ett par bockar och en formplyfa som sågades till för att matcha symaskinsbordet och vårt matsalsbord. Skarvarna tejpas för att inte tyget skall fastna mellan borden. Funkade fantastiskt fint.

 

Fönstermontering enligt metoden som var befintlig innan och också den metod som Frewi rekommenderar.

För att landa plasten tar man bara bort skyddspappen ett par cm vid hörnena och positionerar rutan. Därefter drar man av skyddet sida för sida och trycker fast rutan.

 

Dragkedjor insydda.

 

Närbild på ett av hörnena på fönstret. Start/stopp-hörnet.

 

Dragkedjan syddes fast rakt mot tyget först med de yttre sömmarna. Därefter klippte man upp tyget i centrum, vek in och sydde den söm som ligger närmast kedjan.

 

Det tog 9 timmar att sätta ihop delarna och montera dragkedjor och fönster. Det som återstod var fållen i nederkant runt om hela kapellet efter dag 1.

 

Och efter ytterligare ca 2 timmar var sömnaden klar. Nu är det de vita banden och öljetter kvar men de har jag inte ännu så det får vänta lite. Det är bra när man inte har någon som skriker efter grejerna utan ger tid till våren att bli färdig. J

Men tanken är att få detta klart så fort jag fått allt material jag behöver.

 

2017-05-11

NU är kapellet levererat och klart. Kompisen blev nöjd och det ser riktigt bra ut.

Skall ta någon bild senare när båten ligger i sjön också med bomkapellet på också.

 

 

 

 

 

 

*****************

 

Kapell 2

 

Ett kapell som suttit på en katamaran, tror modellen heter Flipper. Några kompisar skall pimpa denna båt med lite fräscha färger och så skall hon få ett nytt kapell. Det som suttit där har sett sina bästa dagar, men duger förhoppningsvis att malla ut på. Tyget var väldigt hårt bitvis så jag fick blöta upp det med såpvatten för att kunna få det någotsånär plant. Och rutorna var inte att leka med, hur man än drog och försökte lägga dem plant/rätt… inte lika från sida till sida. Det blir till att lägga till ett par cm i nederkant runt om och åka till båten för inpassning när det blir dags. Det är Norska knappar i främre del och på sidorna och gummiband i bakkant. Allt skall vara svart enligt order. J

 

Inte vackert men duger att malla på.

 

Gummibandsfästen fans det gott om, 7 st totalt.

 

När bitarna klippts isär såg det ut såhär.

 

Mallningen gjord på papper och det ser hyfsat ut.

 

Och nu handlar det om att få över modellerna på det nya tyget.

 

Använder skräddarkrita på detta tyg för att se ordentligt.

 

Nu var det dags att ladda maskinen. Min Global Wf 3955 DD fungerar som en klocka. En helt underbar maskin att sy på.

Laddar upp 6 spolar med Dabond 2000 V69 Svart för jobbet.

Nålen är en titaförstäkt DPx17 i storlek 110 från Groz-Beckert.

 

Sydde lite småbitar för att kolla så allt var som de skulle och det funkar lysande.

 

Nu har jag inte gjort så mycket ännu men något hann jag med i helgen. Satte på ett gummibandsfäste.

 

…monterade ett av fönstren och sammanfogade en sida. Det var det hela för denna gång. Vill inte göra allt kul på en gång så nu sparar vi lite till nästa helg eller vilken helg det nu blir, för nu är det snart dags att byta kök i lägenheten också.

 

2017-05-11

Efter diverse justeringar så är även detta kapell är nu klart och sitter nu på den båt som senare skall lackas Ferarriröd. Det blir nog en fin liten leksak med en 70hk utombordare på. J

 

Fästena kallas Norska knappar och kräver förstärkningar vid varje knapp. En bit PVC limmas och sys på kapellet.

 

Nu är det ett kapell till på gång men denna gång är det en renovering. Byte av ett par kedjor och sy om alla sömmar. Tar nog någon helg till innan det blir klart. Sen har jag ett jättejobb på gång med 3 markiser som skall sys. Vi får se hur det kan gå. Har aldrig sytt en markis förut men det skall nog gå bra.

 

Ha det gott!

***********************