Odlingen

 

Nu börjar det bli mycket! 

Jag lägger odlingen på en separat flik då det kan bli lite väl mycket och ha den tillsammans med växthuset.

Och jag tänkte visa vad som hänt under vår o sommar 2018.

Från det jag började med odlingarna som visas på bilder längst ner på sidan kommer här utvecklingen.

 

Utplantering i april och jag tyckte att, det här blir bra, alla får sin plats att växa. Men ack så fel jag hade. 12 chili av olika sorter och i vanlig ordning hade jag dålig koll på vilken chili som var vilken. Namnskyltarna var skrivna med permanentpenna men det försvann ändå. Nästa år blir det bättre med den saken, har köpt en dymo för präglade etiketter. Denna sida av växthuset har två tomter också, Brandywine, bifftomat.

Och här är resten av tomaterna samt en liten test längst ner till vänster. Physalis. Jag trodde det var en liten buske men det var det inte..

 

I Maj månad och det växer bra. Har en lite värmefläkt ifall frosten biter tag någon natt, men det klarade sig fint.

 

Maj

 

I Juni hade tomterna nått tak och börjar sträcka sig mot åsen i huset och Physalisen ser riktigt fin ut.

 

I baljan i mitten finns lite kryddväxter, basilika, gräslök, persilja, sallad mm. Samt en broccoli som jag tryckte ner för skoj skull.

 

Chilisidan började sträcka på sig lite även om det gick trögt i början.

 

En månad senare, Juli och nu börjar det blir trångt..

 

Tomaterna börjar mogna och det blev en hel del.

 

Physalisen når taket…och tomterna växer ut ur växthuset genom takluckorna. Nästa år skall de få lite bättre plats.

 

Mer tomater

 

Japp, de är fula men så jädra goda. J

 

Augusti, Physalisen skriker, hjälp mig uuuut. Nästa år skall jag ha 1! Planta på lämplig plats i det nya växthuset.

 

Hade lite sallad också, men det är inte lätt att få fram något ätbart där. Kålfjärilslarverna är flitiga.

 

I ett hörn hade jag en djungelgurka och inte blev de så stora som Mandelmans men i alla fall så man fick smaka lite och det står vi över nästa år. De smakade som en lite syrlig gurka och jag fick retningar i halsen av dem. Skall sägas att jag normalt kan äta det mesta utan att märka av något sådant. Sen växte den helt ohämmat och in bland all annan växtlighet så, nej tack till den nästa år.

 

In mot Augusti och det bara växte. Chilin var sen, men det kom  mycket.

 

Till slut började chilin mogna och det blev mycket. Jag har så jag klarar mig i flera år tror jag. Här en Takanotsume, en rolig variant som ger rikligt med chilis och de växer fint uppåt.

 

Provade lite olika typer av såser och tog med mig en av var till jobbet. Populärt bland vissa medan andra fördrar vanlig ketchup. J

 

Och mycket blev det som sagt. Jag har gett bort till höger och vänster. Här är en liten del av det som plockats i växthuset.

Favoriten är den vita till vänster. Den heter Habanero White Gigant.

 

Nu blir det inte mer från detta växthus. Det skall plockas ner nästa år då det nya tas i bruk.

 

 

2018-02-18

Nu är jag frälst på chili och har kört det några år med varierande resultat i det gamla växthuset. Förra året gick det dåligt, fick liten skörd men skyller det på kylan under sommaren, men nu vet jag vad som behövs. Man lär så länge man lever så nu kör vi igen. Det blir betydligt mer som skall planteras i år men vi har startat men Chilin, den skall ner i jord nu för att stå fin i sommar. Vi har alltid lite jobbigt hemma på grund av utrymmet frösådden behöver, alltid nåt som står i vägen och alltid för lite plats. Men nu har vi fixat en fin grobänk som kommer att räcka åt både smått och gott.

 

Det är Ikeas hylla Ivar som blir bas och en lysrörsarmatur som belyser varje plan. 2 rör, ett varmvitt och ett kallvitt, 18W, ger ca 2700lumen /plan. Nu står bara en bytta med chilifrön på plats men det är inget som kommit upp ännu. Tar nog några veckor till och då skall byttan höjas för att stå närmare ljuset.

Senare blir det tomater av olika sorter, Brandywine & Alicia Craig och djungelgurka skall testas. Skall försöka dra upp rabarber från egna frön också, men det kanske tar lite tid. Vi får väl se.

 

20180218_181857

 

2018-03-05

Nu har det gått ett tag och det börjar hända saker i lådorna. Chilin är på god väg upp, 3 sorter har inte visat sig ännu men det är en del på gång upp. Hyllan har jag justerat lite för att komma närmare ljuset med plantorna. Jag köpte till några hyllplan så det ser lite tokigt ut men förhoppningsvis trivs växterna. Nu har jag även planterat tomater, djungelgurka, physalis och rabarber. Det som var snabbast upp var tomaterna, därefter gurkan. Rabarbern är ett litet försök. Jag tog frön från den egna plantan förra året och jag är väl inte helt säker på de fröerna. De låg ett tag och torkade men jag vet inte om det blev för bra kanske. Den nedersta hyllan skall också brukas men det blir först lite senare.

 

20180305_185100

 

Detta var den 21:e februari. Peter pepper röd först upp därefter Jamaican Yellow

20180225_163515

 

Och idag den 5 mars 2018, alla uppe förutom Icas röda vanliga peppar samt Jalapeno både röd o grön. Antar de är lite sena bara. De kommer nog.

20180305_185106