Odlingen 2019

 

Nytt år och nya möjligheter med ett större växthus. Vi planerar att ha Chili förstås, en kul växt att odla och det brukar ge en hel del frukt. J I år tänkte jag dock dra ner på varianterna, de starkaste får stå tillbaka lite för de mer matnyttiga. Röd peppar i olika valörer, Jalapeno och lite annat smått o gott. Tomater kommer det bli i mängder och sen lite nytt som jag inte har kört med så mycket innan, gurka & Zucchini. Av någon anledning har jag aldrig lyckats bra med gurka men i år, då jädrar, skall jag lyckas. Det kommer även bli lite andra grönsaker o allt odlat i hinkar i växthuset.

 

Förra året höll mitt växthus bli igenväxt av ett par Physalis som jag fick kapa ner i omgångar för att kunna komma in i växthuset och jag sa då, Aldrig mer, men det finns en plats i växthuset som skulle passa för en sådan. Vid vattentanken, skall prova det för den gav massor av frukt och de var goda. Sen att den fortsatte att ge frukt till långt in på hösten var inte så dumt heller.

 

De första plantorna har kommit en bit i min lilla odlingskammare som jag har inomhus. En nyhet för i år är markeringspinnarna. Tidigare år har jag haft en förmåga till att bli av med märkningen på pinnarna, tusch håller inte oavsett om den är vattenfast eller inte så nu provar vi Dymo plastband. Hoppas att det funkar bättre.

 

 

2019-03-24

 

Första laddningen plantor uppe i stugan för nu får de inte plats i lägenheten. Annat skall planteras. J

 

Det är dags för försådd av de andra jag tänkte ha i växthuset i år. Här är några på gång som sattes i förra veckan.

 

Det växer så det knakar. 2019-04-14

Nu är de ute i det fria och kan växa hur mycket de vill.

I tälten står Mangold och Svartkål.

Hinkarna närmast speglarna, Jalapeno och Molato Isleno. Den senare är mer av en paprika egentligen, den skall rökas och torkas och då kallas den Ancho.

Bänk 2 från speglarna, 4 gurka och en Zuccini. Bänk 3 är tomatraden och den närmaste är Chilis av olika slag. Mestadels vanlig peppar men ett par Habanero och en Bulgarian Carrot också.

Jag har som sagt aldrig haft någon större lycka med Gurka men nu hoppas jag att jag har kläm på hur man skall göra.

Det är torrt ute nu, har inte regnat på flera veckor så tanken i hörnet fick fyllas på manuellt idag. Men det som finns där nu kommer att klara sig fram till det blir varmt ute. Skall nog göra någon form av vattentransportkärra också, om nu vattnet i brunnen uppe på tomten tar slut.

 

2019-05-05

Det blev en tanktransport till min mini-lastväxlare. Ett 200liters plastfat som monterats på en ram som passar på min kärra till ATV:n.

Plats för ett 12v batteri i fronten och pumpen blir en liten grej från Biltema.

 

Hur växer det då, på en månad, jo massor. Trots flera nätter med frost har det klarat sig bra härinne.

Ännu så länge kan man gå mellan raderna utan problem och jag hoppas det förblir så, men jag har haft fel förr.

 

Flera av chilisarna har frukter i olika storlekar och de blommar bra.

Här är en Bulgarian Carrot. Blir orange chilis av denna.

 

Här är ett par nykomlingar. Svartkål och Mangold. Tog de första bladen i dag och åt till middagen tillsammans med en massa annat.

Inget märkvärdigt egentligen, smakade som kål skall göra. Skall odla lite mer av svartkålen utomhus och kanske lite grönkål.

 

Å här är ett annat försök, Zuccini. Får se hur stor den blir. Just nu sitter några knoppar vid roten och kanske räcker det med det men troligtvis kommer den att vlija sträcka på sig åt något håll.

 

Gurkan verkar trivas. Sträcker på sig rejält. Använder tomatkrokar (tråden från taket) och klips för att hålla upp den.

 

Ett gurk-ämne i närbild. J

Har lyssnat lite på proffsen och som synes i grenen så har jag tjuvat en del på samma sätt som man gör med tomater. Detta skall ge en bättre skörd så det är bara att vänta och se. Här ser man plastklipset i närbild också. Bra grejer, håller fast i linan och ger växten bra yutrymme. Det finns flertal olika storlekar på dem.

 

Detta är en Brandywine som verkar få en kraftig stam. Förr om åren har den blivit ca 2- 2,5m hög. Spännande att se hur det blir här.

 

Och tomaterna börja visa lite tecken på att de vill börja blomma. J

 

Detta var en seg rackare att få igång. Har gjort flera försök att få igång fröna och till slut så. Den ser lite liten och tanig ut, men vänta bara. Kan bli växthusets största växt. Den står i ett hörne vid vattentanken och skall få gå upp mot densamma. Kan bli snyggt i det hörnet. En Tagetes sitter i samma hink och det sitter ett gäng ute på andra platser i växthuset. De driver bort viss ohyra och sen är de ju fina att titta på också. J

 

När det gäller växthusets funktion så fungerar allt idag som tänkt. Vatten accumuleras upp på dageni vattentanken och distribueras under natten i golvslingan för att ge värme till växthuset. Vattennivån i underliggande rör håller nivån automatiskt. Solcellen ger ström till försörjning av pumpar och fläkt. Jag loggar temperaturen i växthuset och förra veckan såg det ut såhär.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Senaste veckan var temperaturen nere i 7 grader i växthuset vilket gör en differens på ca 11grader mellan ute och inne. Jag kan inte vara annat än nöjd.

 

Det gamla växthuset, tja, det var någon som tyckte att vi skulle nyttja det så vi lappade ihop det så gott det gick och istället för att slänga överblivna plantor så satte vi dem här.

Nu står balkonglådor och en del annat här också pga nattfrosten. De senaste dagarna har vi haft ner till minus 4 grader på nätterna. En pelargon gillade inte det så för säkerhets skull satte vi in dem här och här får de stå ett tag. Baljan i mitten skall ut sen också. Det är en massa blandade sommarblommor som kommer där.

 

Och sist men inte minst, har inget med odlandet att göra men man måste ta hand om de små också. Fick lite tid över och gjorde ett insektshotell. Vi får se om de gillar det. Hoppas framförallt på solitärbin.

 

 

2019-05-26

Nu är vi inne i slutet på maj. En månad som varit ganska kall men det har inte hindrat växterna i växthuset att växa.

Den första gurkan plockade vi i helgen och ja vad säger man, hemodlat är annat än det man köper i affären.

 

Detta är en kul grej. Jag köpte chili i Färgelanda förra året, sådana där vanliga röda och jag tog frön från dem och planterade i år. Här är resultatet, 3 olika sorters frukt, så förmodligen var frukterna F1-or. Alltså korsade och när man tar frön av sådana kan det bli lite vad som helst. Skall bli intressant och se vad det blir i slutänden.

 

Chiliraden och Tomatraden i dagsläget.