2015-01-01

Chaga, är det verkligen så bra som de säger?

Vi fick nys om Chaga genom en arbetskamrat som hade en kompis som testat Chaga i ett halvår och sett positiva förändringar. Han hade haft ett födelsemärke stort som en femkrona som bara försvunnit. Intressant tyckte jag så jag läste på lite och fick frugan intresserad också. Chaga är en trädsvamp eller som den heter på svenska, Sprängticka, men den kallas också Kungen av medicinalsvampar bland de lärde. Den sägs ha många goda egenskaper och innehåller en massa för människan nyttiga ämnen. Den växer på ett antal olika trädsorter, björk, al, lönn mfl. men den som normalt används är den som växer på björken. Jag har gått många kilometer för att hitta denna trädsvamp och jag förstår det de säger, de växer på ca 1 av 10000 träd så de är inte helt enkla att hitta. Jag har till och med hittat något som liknar denna svamp på gran… men jag vet inte om det är samma typ. Kletig som tusan var den i vilket fall så den tog jag inte hand om. Jag har sänt en fråga till en herre som skall vara expert på området men inte fått något svar ännu. Visst, de finns lite här och där, men man vill ju ha en som sitter gynnsamt, inte vid en miljö som kanske inte är den bästa. Svampen i sig är lite annorlunda, det är inte klart att den är en parasit som lever av träden eller om de lever i symbios, men klart är att den fungerar annorlunda mot andra svampar. Mycelet som man normalt inte ser hos en vanlig svamp, det finns under eller bakom fruktkroppen, men hos Chaga är det tvärt om, mjukdelen sitter inuti trädet och det man ser som en svart ”vårta” är mycelet.

Det skall sägas att denna svamp inte heller får plockas hur som helt, den faller inte under allemansrätten utan man skall ha markägarens tillstånd för att plocka denna, i alla fall om man skall följa boken. J

Om man kollar runt lite på nätet så finns det åtskilligt skrivet om denna svamp och vad den kan åstadkomma. Man skall nog ta det lite med en nypa salt, allt stämmer nog inte men vad som stämmer är att den brukats sen urminnes tider av olika folk, ryssar, indianer, kineser och japaner bland annat har brukat den i århundraden vilket det finns bevis för och den kallades även då för ”Kungen av medicinalsvamparna”.  Chaga är föv. det ryska ordet för svamp.

Och vad innehåller den, jo, vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, superoxiddismutas, aminosyrakomplex och  fytonäringsämnen. Den sistnämnda är det man brukar mäta med ett orac-värde och om man jämför med exempelvis blåbär som har ett värde på 9000 Orac så ligger Chaga betydligt högre med sitt värde på 60 000-350 000 orac. Andra exempel är gojibär 25000 orac och kakao 30000 orac. ORAC står för Oxygen Radical Absor-bance Capacity mer om detta på orcavalues.com

 

Hur gör man nu då? Att ta ner den från trädet gör enklast med en yxa, eller en kniv, eller ett stämjärn och en hammare, tja metoderna får man fundera på själv. Jag hittade en svamp där någon sågat av bitar av svampen men lämnat mer än hälften fr tillväxten, smart val tycker jag. Tog bara hälften av det som satt kvar och lämnade en del för tillväxt jag med. Platsen har jag nu markerat i mina hemliga kartor. När jag sedan kommit hem har jag valt att skära Chaga i 1 cm skivor som jag torkat i ugnen. Bitarna har jag sedan kört i köksmaskinens mandelkvarn. Inte helt ok, maskinen fick kämpa rejält så nästa gång skall jag köra svampen i mandelkvarnen innan torkningen. Då slipper nog maskinen lida så in i vassen.

Det finns olika sätt att hantera bitarna, vissa kokar större bitar men jag tänker köra ett grovmalt pulver och göra teer, kalla som varma.

Den går inte att överdosera så det är bara att hälla i sig även om jag tänker hålla mig till ett glas om dan. Nu sitter vi med ca 3 liter te-pulver så nu har vi så vi klarar oss ett år kan jag tänka.  Man behöver bara en matsked för att göra en liter te. När man väl gjort sitt te skall man inte slänga resterna, dessa kan man spara genom att ha en burk vid sidan om och slänga ner resterna i. I burken skall det finna brännvin och detta gör att man frigör ämnen som inte löses av vatten. Det kallas tinktur och man låter det stå i någon månad eller så innan man börjar ta av det. 15-20 droppar skall vara en bra dos. Man kan stärka upp den ytterligare genom att sila av pulvret, frysa in det och sedan koka om det i vatten. Reducera ordentligt och häll vätskan i tinkturen. Kallas för dubbel extrahering och det som händer i sista steget är att man fryser sönder cellerna och frigör det sista nyttiga av svampen. Jag vet inte om det är sant men jag skall göra ett försök på detta med. Det finns åtskilliga filmer på youtube om denna svamp och hur man kan tillreda den, det är bara att köra igång.

Det ser ut som kaffe när det ligger i burken. Tinkturen är just påbörjad och skall efter ett tag se nästan svart ut.

 

Hittade ett par recept på Chaga som skall provas

Chaga-Coco

•3 dl färdigbryggt chagate

•1 msk kakao

•1 tsk kokosolja.

Om du vill kan du lyxa till det med 1 tsk honung eller kokossocker. Du kan även krydda med 1 tsk kanel.

 

Inga-Chaga

•3 dl färdigbryggt chagate

•3 cm färsk, skalad ingefära

•En skiva citron.

 

 

 

 

Chaga-Chili

•3 dl färdigbryggt chagate

•Saften från en pressad citron

•1 tsk chilipulver.

Söta vid behov.

 

Chagalatte

•3 dl färdigbryggt chagate

•1 tsk vanilj

•1 msk kakao

•2 tsk honung

•1/2 tsk muskot

•1 tsk kanel

•0,5 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk).

 

Chiachaga

•3 dl färdigbryggt chagate

•1 tsk chiafrön

•2–3 tsk citronsaft

•1 tsk honung (vid behov).

 

Lägg i chiafröna i teet, rör om och låt det dra i fem minuter eller längre (ju längre det drar, desto mer geleaktig blir chagan). Rör i resten av ingredienserna. Drick allt, även fröna. Detta är faktiskt tarahumara-indianernas berömda iskiate fast med chaga istället för vatten. Perfekt uppladdning inför ditt nästa ultramaraton i öknen.

 

(Recepten är hämtade från nätet, vet inte vem som ursprungligen gjorde dem för de är kopierade och kopierade…)

 

Jag har tagit lite bilder som jag lägger upp.

Här en bild på den som någon tagit en del av tidigare

 

Och dessa bitar tog jag av samma svamp

 

Efter sågande och skärande ligger de nu på en plåt

 

På tork i 75 grader med luckan på glänt för att få ut fukten

 

Här är en som väntar på skörd när det behövs. Jag har gjort en lite karta där jag markerat var de sitter. Konstigt nog så har jag inte hittat någon uppe i Dalsland ännu, i vilket fall inte som är plockbar. Det finns en inne i centarla Färgelanda, men vem vill ha den..

 

Denna  satt på en björk som redan sagt ajöss, vet inte om den är lämplig men det ser man när man skördar. Det sägs att de skall bli fulla av kryp när de är för gamla.

 

En riktig liten fining. Satt precis vid en stig långt inne i skogen, för plockning senare.

 

Chaga på gran??

 

Denna är en svår rackare och kommer inte att plockas. Varför? Jo, 1, det är inte 100% att det är en chaga, det kan vara en knota och 2, den sitter vid ett elljusspår uppe vid Vättlestugan. Den får va. J

 

En annan som är inmärkt på kartan. Denna kommer inte att plockas av någon annan, det ka jag nog garantera. Den var inte lätt att komma till.